Voorbereiding

Een goede voorbereiding helpt je bij een zorgeloze reis. Hieronder de belangrijkste zaken die je dient te regelen voor vertrek. Zodra je boeking definitief is ontvang je een uitgebreid plan met tips voor onderweg.


Vaccinaties en malaria

Controleer ruim voor vertrek welke adviezen gelden voor Zuid-Afrika, bijvoorbeeld op de site van het LCR. Je bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor de juiste inentingen en voorzorgsmaatregelen. Sommige vaccinaties bestaan uit meerdere inentingen, dus maak tijdig een afspraak. Er zijn geen algemene adviezen mogelijk, omdat de vaccinaties bepaald worden op basis van de activiteiten tijdens je reis. Malariatabletten zijn uitsluitend nodig als je rondom het Kruger park reist. Daarnaast zul je altijd advies krijgen over muggenwerende maatregelen zoals bedekkende kleding voor in de avonduren en het gebruik van Deet.

 

Medicijngebruik

Als je momenteel medicijnen gebruikt is het raadzaam om te overleggen met de huisarts voor je op reis gaat. Het is altijd verstandig om een medicijnenpaspoort te laten maken en deze mee te nemen op reis. Het is echter geen officieel reisdocument. Voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen heb je een Schengenverklaring nodig of een Engelstalige medische verklaring.

 

Reisdocumenten en visa

Natuurlijk heb je een geldig paspoort nodig om de grens over te mogen, deze moet na thuiskomst nog minimaal een maand geldig zijn. Ook wordt aangeraden om minimaal 2 lege bladzijden te hebben voor alle stempels die je zult verzamelen. Een visa is voor kortere vakanties niet nodig in Zuid-Afrika. Controleer de actuele regels voor vertrek, zo mogelijk ook van Swaziland als je hier doorheen reist. In Swaziland heb je een toeristenvisum nodig, deze is aan te schaffen bij de grensovergang. Reizen met kinderen stelt aanvullende eisen aan de verschillende documenten die nodig zijn.

 

Internationaal rijbewijs

Ga je zelf op pad met een huurauto, neem dan altijd een geldig rijbewijs mee. Daarnaast wordt het aangeraden om een internationaal rijbewijs aan te vragen bij de ANWB. Ik heb deze nog nooit aan iemand hoeven laten zien, maar je zult maar een situatie treffen waar het nodig is. Verkeersagenten, de verhuurmaatschappij van de auto, genoeg situaties waarin er naar gevraagd kan worden.

 

Reis- en annuleringsverzekering

Je hoopt het nooit nodig te hebben, maar reizen met een goede reis- en annuleringsverzekering geeft een hoop rust. Sluit zelf de betreffende verzekeringen af. Indien je doorlopende verzekeringen hebt, controleer dan goed of deze ook buiten Europa geldig zijn en wat de maximale vergoeding is per reis. Vaak kun je tijdelijke werelddekking aanvragen of het verzekerde bedrag verhogen bij duurdere vakanties.

 

Informatie van de overheid

De overheid geeft reisadvies via de site Nederland wereldwijd. Check kort voor vertrek altijd de actuele situatie in het land. Blijf altijd actueel met de 24/7 BZ Reis app en laat op deze site je contactgegevens achter. In het geval van een crisissituatie kan de overheid contact met je opnemen.

 

Tijdsverschil

In de Nederlandse zomertijd is er geen tijdsverschil met Zuid-Afrika. In de Nederlandse wintertijd is het in Zuid-Afrika 1 uur later.