Bobotie Recept

Bobotie is een heerlijk Zuid-Afrikaans gerecht waarmee je alle kanten op kunt. Het is een echt familierecept, dus geen enkele versie die je zult gaan proeven is exact gelijk. De historie van dit recept gaat terug naar de tijd van Jan van Riebeeck en heeft dus een Hollands tintje. Toen ik vrijwilligerswerk deed in een natuurreservaat, had ik het voorrecht om elke avond onze kok te mogen helpen. Hieronder mijn eigen variant van Bobotie, gebaseerd op haar unieke recept.


Ingrediënten (4 personen)

  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • 500 gram half-om-half gehakt
  • 2 eetlepels kerriepoeder
  • 2 witte boterhammen
  • 300 ml melk + extra voor het brood
  • 3 eieren
  • 1 eetlepel Worcestershire saus
  • 3 eetlepels chutney of jam
  • 1 theelepel kurkuma
  • Rozijnen
  • Amandelen
  • Laurierblaadjes
  • Peper en (braai)zout
  • Olie
Rondreis Zuid-Afrika Safari Bobotie Reizen Bobotie recept ovenschotel

Kerriepoeder is er in veel varianten, gebruik er één waarmee je bekend bent. Verder gebruiken ze in Zuid-Afrika Mrs Ball's Chutney, echt om van te smullen. In Nederland is deze te verkrijgen bij enkele groothandels. Zelf gebruik ik Sweet Mango Chutney van Patak, of simpelweg abrikozenjam. Braaizout is een heerlijk mengsel van zout met kruiden. Tip: neem zeker een bus braaizout mee van je reis. Heb je (nog) geen braaizout, voldoet gewoon zout ook. Het gehaktmengsel bereid je het makkelijkste in een grote wok.

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en plaats een rooster in het midden (geen bakplaat).
  2. Leg de twee witte boterhammen zonder korstjes in een laagje melk en laat weken.
  3. Snipper de ui en bak deze in wat olie glazig. Voeg daarna de fijngesneden knoflook toe en bak kort mee.
  4. Voeg het kerriepoeder toe en bak 3 minuten mee. Het wordt nu best een droog mengsel.
  5. Voeg het gehakt toe samen met wat peper en zout, bak het rul tot de roze kleur verdwijnt.
  6. Voeg nu de Worcestershire en chutney toe.
  7. Knijp de boterhammen iets uit en voeg in kleine stukjes toe aan het mengsel.
  8. Voeg naar eigen smaak rozijnen en grof gehakte amandelen toe.
  9. Haal de pan van het vuur, klop 1 ei los en roer het snel door het gehaktmengsel heen.
  10. Schep het mengsel in een ovenschaal (invetten is niet nodig) en strijk de bovenkant mooi glad.
  11. Mix in een aparte schaal de melk met 2 eieren, een snufje zout en de kurkuma.
  12. Giet dit voorzichtig over de ovenschaal en versier deze met wat laurierblaadjes.
  13. Plaats de ovenschaal in het midden van de oven op het rooster.
  14. Zet onderin de oven een andere ovenschaal met kokend water. Hierdoor blijft de oven goed vochtig en voorkom je dat de Bobotie uitdroogt.
  15. Bak de Bobotie 45-60 minuten totdat de custard stevig is geworden en goudbruin kleurt. Gaat dit te snel? Verlaag de temperatuur dan naar 160 graden.

Bobotie serveer je met verschillende sambals, dat zijn bijgerechten. Denk aan bananenplakjes, nog meer chutney, noten en rozijnen. Maak er een simpele salade bij van ui, tomaat en kruiden en serveer met rijst.

 

Salade: Snijd 1 ui en 4 tomaten zo klein mogelijk. Maak een dressing van 1 eetlepel azijn met 2 eetlepels olie, wat verse peterselie en een mix van je favoriete gedroogde kruiden, peper en zout. Maak dit tijdens de baktijd van de Bobotie, zodat de smaken goed in elkaar kunnen trekken en de ui en tomaat wat zachter worden.

 

Rijst: Breng 1 kop rijst aan de kook met 2 koppen water en een half bouillonblokje. Laat dit op laag vuur en met het deksel op de pan droogkoken. Roer regelmatig om, om vastzitten aan de bodem te voorkomen. Het resultaat is een kleverige rijst die je niet hoeft af te gieten. Ter variatie kun je hier ook een snufje kurkuma aan toevoegen of bijvoorbeeld een handje rozijnen.

Eet lekker!